Egy ember által hordozható, vízenergiával működő generátor kínálhat új lehetőséget az elektromos hálózattól független erőforrások világában. A szerkezet 15 kg körül van, és 500 W elektromosságot állít elő.

A malibui Bourne Energy által kifejlesztett, Hátizsák Erőműnek keresztelt találmány tiszta és csendes módon állít elő energiát, bármilyen négy lábnál mélyebb vízáramlatból.

A vállalat a múlt héten mutatta be a katonai célokra kifejlesztett változatot (BPP-2) San Franciscóban. A vállalat vezérigazgatója úgy becsüli, hogy a gyártás elindulása után a rendszer 3.000 dollárba kerülhet.

A napelemek szintén csendesen termelik az elektromosságot, de a mini-turbinához képest kicsi a teljesítményük. Például egy összehajtható, 1,1 m2 felületű típus maximum 62 W elektromosságot képes előállítani. Ahhoz, hogy a BPP-2 teljesítményét elérje egy ilyen rendszer, 5,4 m2 napelemre lenne szükség. Ráadásul a napelemek csak napsütésben termelnek elektromosságot.

A polgári változat (BPP) telepítéséhez ásni kell két árkot egy patak két partján, és mindkettőbe el kell helyezni egy-egy rögzítőt. Az ezek között kifeszített kötélre kell a BPP-t erősíteni. A szerkezet hasonlóan működik, mint az olajfoltokat felfogó rendszerek.

A katonai változatot úgy tervezték, hogy különféle áramlási sebesség mellet is működni tudjon, míg a polgári változat 2,3 m/sec mellett működik a legoptimálisabban.


Forrás: Wired Science