A Tesco a Nagy-Britanniában általa előállított hulladék 100%-át újrahasznosítja, a szkeptikusokat mégsem sikerült meggyőznie.

A vállalat elmondta, hogy komolyan veszi a fenntarthatóságot, azonban erőfeszítéseit gyakran szkeptikusan fogadják a korteskedők. Semmi nem ábrázolja ezt színesebben, mint a reakció, mely a Tesco mostani bejelentésére született. Ebben közlik, hogy egy évvel hamarabb sikerült elérniük, hogy a Nagy-Britanniában általuk termelt hulladékból semmi ne kerüljön szemétlerakókba.

Elmondták, hogy ezt az újrafeldolgozás és újrahasznosítás fokozásán keresztül érték el, olyan technológiákat alkalmazva, mint az anaerob rothasztás és a mechanikai, biológiai kezelés, valamint megtalálva a hulladékgazdálkodással foglalkozó legjobb szolgáltatókat.

 

Azonban a hulladék kérdése minden egyes alkalommal vitákat váltott ki. Kirtana Chandrasekaran a Föld Barátai nevű szervezettől azt mondta, hogy a Tesco tervei azt jelentik, hogy egyre több hulladékot fognak elégetni a klímára káros égetőkben.

 

Ugyanakkor Sion Stanfield, a Tesco hulladék és újrahasznosítási vezetője elmondta, hogy sok rossz reklám és megbélyegzés tapasztalható a szemétégetéssel kapcsolatban, és szerinte ez túl van démonizálva.


Korábban a vállalat kitűzött egy célt a bevásárlószatyrok használatával kapcsolatban is. A legfontosabb kiskereskedők elhatározták, hogy három év alatt 50%-kal csökkentik a vásárlóknak adott szatyrok számát. A nyáron a Tesco azt mondta, hogy elérte azt a célt, majd később beismerték, hogy csak 48%-os csökkenést értek el.

 


Forrás: Ethical Corporation