A kórházaknak és hozzájuk kapcsolódó mentőautóknak, melyek a legnagyobb szennyezést jelentik, csatlakozniuk kell a klímaváltozás elleni harchoz. Ezt az Egészségügyi Világszervezet jelentette ki.

„Az egészségügyi szektornak hozzá kell járulnia a szénlábnyom csökkentéséhez, mivel a legtöbb országban ez az ágazat használja fel a második legtöbb energiát," - mondta Maria Neira, a WHO közegészségügyi és környezetvédelmi osztályának igazgatója.

A WHO mostani jelentése szerint a kórházak és egészségügyi központok által felhasznált energia mennyisége hozzájárul az asztmás és egyéb légzőszervi megbetegedések számának emelkedéséhez, valamint a sürgősségi ellátások nagyobb számához.

Az Egyesült Államokban az egészségügyi ágazat évente 600 millió dollár értékű elektromosságot használ el közvetlen költségként, és 5 milliárd dollárt közvetve. A jelentés felszólítja az ágazatot a hatékonysági és takarékossági lépések meghozatalára.

A kórházaknak olyan alternatív energiaforrásokat kellene használniuk, mint a nap- és szélenergia, energiahatékony izzókat kellene beszerelniük, a helyi termelőktől kellene megvásárolniuk a szerves élelmiszereket, és a környezetre kevésbé ártalmas rendelőket kellene építeniük.


Forrás: Canada Dot Com