A Google titokban kifejlesztett egy önálló robotautót, melyet 140.000 mérföldön keresztül tesztelt Kaliforniában. Az autó mesterséges intelligenciával rendelkező szoftvert alkalmaz, ami érzékeli a közeli tárgyakat, és egy döntéseket is hoz. Az innovatív fejlesztés még korai szakaszában van, valószínűleg hihetetlen környezeti és tapasztalati előnyökhöz vezet.

A tervezők azt állítják, hogy a technológia képes megduplázni az utak forgalmát, mivel lehetővé teszi a biztonságos, kényelmes és hatékony közlekedést. A környezetbarát újdonság csökkenti a szénlábnyomot és az üzemanyag-fogyasztást is.

További előnyei a robot-sofőrnek az emberekkel szemben, a gyors reakcióidő, a 360 fokos látómező, és hogy nem lesz zaklatott vagy álmos.

A rendszer ugyanakkor nem teszi teljesen szükségtelenné az embereket. Szükség van olyan utasításokra, mint „közeledik egy zebra", vagy „fordulj meg".

A Kaliforniában lezajlott tesztvezetésre azért volt szükség, hogy az autó megismerje a városi forgalmat és a változó felszínviszonyokat. A járművet sikerült gyorsítani a felhajtósávban, és bekapcsolni a gyors forgalomba. Az autóval ugyanakkor nem túl izgalmas a közlekedés, és tömeggyártására is éveket kell még várni.


Forrás: GreenPacks