A szélenergia további növekedésének köszönhetően 2030-ra 5 és 22% között fog hozzájárulni a világ energiatermeléséhez, az országoknak pedig többet kell tenniük elektromos hálózatuk bővítése érdekében, hogy megbirkózzanak ezzel a kapacitással.

A Globális Szélenergia Tanács (GWEC) és a Greenpeace által készített jelentés azt állítja, hogy a latin-amerikai országok és Afrika is elindultak a fejlődés útján, a már jól működő európai, észak-amerikai, kínai és indiai piacok mellett.

A szélturbinák 2010-ben 2,3%-ban járultak hozzá a világ áramtermeléséhez. Kína növekedése felülmúlta a GWEC és a Greenpeace előrejelzéseit, de a gazdasági nehézségek miatt az Egyesült Államok elmaradt ebben az évben.

„Továbbra is nagyon optimisták vagyunk, de a hálózati kérdések egyre fontosabbá válnak a szélenergia kapcsán, mondta Sven Teske a Greenpeace-től.

A tanulmány szerint 2030-ra 5%-os arányt fog elérni az ágazat, ami 1.400 TWh-t jelent. Ez az eredmény feltételezi, hogy a Nemzetközi Energiaügynökség 2009-es előrejelzése beválik, ami lassulást jelzett a következő évekre.

A legoptimistább forgatókönyv szerint, a GWEC és a Greenpeace szerint a szélenergia 22%-ban fog hozzájárulni 2030-ban a globális energiatermeléshez, ami 5.400 TWh-t jelent majd. Mindez ugyanakkor feltételezi a megújulók erőteljes támogatását, de ebben komoly bizonytalanságot okoz az ENSZ klímatárgyalások megakadása.

Teske szerint az ágazatban 30 percenként felállítanak egy új turbinát, melyből minden harmadik Kínában történik. Hozzátette ugyanakkor, hogy a GWEC és a Greenpeace 7 percenként szeretne új turbinát, hogy elérje a legmagasabb célt.

Elmondta még, hogy valószínűleg Németország is azok között az első országok között van, akiknek problémákkal kell szembenéznie a hálózat kapacitása kapcsán. Elsősorban abban látja a hiányosságot, hogy a tengerparti területekről nem tudják majd a déli országrészbe továbbítani a megtermelt elektromosságot.


Forrás: Reuters