A fotovoltaikus rendszerek telepítése 2010 első nyolc hónapjában felülmúlta a 4,8 GWp-t. Azzal, hogy a kereslet 300%-kal magasabb volt, mint az elmúlt év hasonló időszakában, Németország a 2010-ben globálisan telepített fotovoltaikus rendszerek felét mondhatja magáénak. A világ legnagyobb fotovoltaikus vállalatai közül többen növelték németországi befektetéseiket, hogy kielégítsék a keresletet. A legutóbbi becslések szerint a befektetések 2011-ben megközelítik a 9,5 GWp-t.

Az augusztusban telepített 4,8 GWp kapacitással Németország felülmúlta a 2009-es egész éves fejlesztéseket. Mivel az előrejelzések szerint a globális kereslet tovább fog emelkedni, Németország tovább erősíti pozícióját, mint a legnagyobb fotovoltaikus piac, és mint az egyik legvonzóbb befektetési terület.

A tetőre szerelhető rendszerek megnövekedett kereslete összhangban van a magánszemélyek igényeivel, akik túlnyomórészt a magas színvonalú rendszereket preferálják. Ezzel egy időben, növekszik az energiatároló rendszerek és az intelligens hálózati eszközök iránti kereslet is, melyek teljes mértékben kihasználják a megújuló törvényben rögzített fogyasztási bónuszt. A lakossági villamosenergia-piacon 2013-ra a fotovoltaikus rendszerekből származó energia várhatóan versenyképes lesz a hagyományos energiaforrásokkal szemben.

A német gazdasági környezet kiváló feltételeket biztosít az ágazat számára, ráadásul itt a legerősebbek a kutatás-fejlesztési intézetek az ágazatban.

A nyár során a fotovoltaikus átvételi árakkal kapcsolatos módosítások is bekerültek a megújuló törvénybe. A változások további támogatást jelentenek a tetőre szerelhető rendszerek számára. Növelték a saját fogyasztáshoz kapcsolódó bónuszokat, amit azok kaphatnak meg, akik hajlandók felhasználni az 500 kWp-nél kisebb rendszerrel termelt energiájukat.

A törvény előírja az energiavállalatok számára, hogy megvásárolják az így előállított energiát. A jelenlegi átvételi árak 24,26 és 33,03 eurócent között mozognak kWh-ként.


Forrás: PR Newswire